• Het aantal coronabesmettingen laait op in de provincie Groningen en dat blijft niet zonder gevolgen. Zo worden wedstrijden afgelast, omdat er teams zijn waarin spelers zitten die positief getest hebben op het virus. Of wedstrijden gaan wel door, maar teams moeten behoorlijk improviseren omdat er spelers niet meedoen in afwachting van de uitslag van een coronatest. Al die regels maken het er niet leuker op, maar laten we ons gelukkig prijzen dat er überhaupt nog kan worden gevoetbald. En om dat te kunnen blijven koesteren, heeft Omlandia een coronaprotocol opgesteld. Twijfel je wat je moet doen in een bepaalde situatie? Lees dan dit bericht even goed door.

Heb je één van de onderstaande klachten? Blijf dan thuis, kom niet naar het sportpark en neem contact op met de GGD. Heeft een gezinslid of huisgenoot één van onderstaande klachten en last van koorts of benauwdheid? Blijf dan ook thuis, kom niet naar het sportpark en bel de GGD

• Verkoudheidsklachten (neusverkoudheid, loopneus, niezen of keelpijn)
    • Hoesten
    • Benauwdheid
    • Verhoging of koorts
    • Plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping)

Wanneer melden?

Van leden en vrijwilligers van Omlandia wordt verwacht dat in de onderstaande situaties melding wordt gedaan. Bij jeugdleden onder de 18 jaar is het de bedoeling dat ouders de melding van doen.

• Een huisgenoot of gezinslid heeft klachten die kunnen duiden op een coronabesmetting
    • Een huisgenoot of gezinslid is positief getest op corona
    • Je hebt klachten die kunnen duiden op een coronabesmetting
    • Je bent zelf positief getest op corona
    • Je vermoedt dat je mogelijk besmet bent met het coronavirus

De melding moet gedaan worden bij de leider of trainer van het team waarin iemand speelt en wordt door de leider of trainer doorgegeven aan één van de onderstaande coördinatoren. Een goede tip voor alle teamleiders is om wekelijks op donderdag of vrijdag voorafgaand aan een wedstrijd te informeren of iedereen geen coronagerelateerde klachten heeft en hoe de situatie thuis is.

• Jan van Slochteren (welpen tot JO19)
    • Merijn Slagter (alle seniorenelftallen en 7×7-teams)
    • Arend van Wijngeeren (alle zaalvoetbalteams)
    • Sven Gout (clubvrijwilligers)

Wat gebeurt er na een melding?

Bij een positieve test of bij twijfel over de situatie zal de coördinator binnen één dag contact worden opgenomen, zodat Omlandia een goed beeld krijgt van de situatie. Het gaat daarbij om vragen over de eigen gezondheid, maar ook het contact met teamgenoten of andere personen binnen de Omlandia in de dagen ervoor. Daarbij is het van belang of de anderhalvemeterregel in acht is genomen en of het samenzijn met een besmette persoon 15 minuten of langer heeft geduurd. De coördinator koppelt zijn bevindingen terug naar het bestuur en afhankelijk van de situatie zullen er passende maatregelen worden genomen.

Welke acties onderneemt Omlandia?

Uit de protocollen van de KNVB valt op te maken dat één geïsoleerde coronabesmetting van een speler of begeleider niet direct reden is om een wedstrijd uit te stellen. In het geval dat meerdere teamgenoten zich moeten laten testen of in quarantaine moeten, kan dit een geldige reden voor uitstel van een wedstrijd zijn.

Voor Omlandia zijn de richtlijnen van het RIVM en de coronaprotocollen van het NOC*NSF en van de KNVB leidend en als Omlandia dat nodig acht, zullen er aanvullende maatregelen volgen. Mocht een ploeggenoot, leider of vrijwilliger met coronaklachten in de dagen ervoor samen zijn geweest met een groep spelers (langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand), dan kan dat een reden zijn om een heel team 10 dagen niet te laten deelnemen aan wedstrijden en trainingen.

Nog even ter herinnering

Het aantal besmettingen is landelijk aan het stijgen en ook in Ten Boer zullen we daar niet aan ontkomen. Vandaar nogmaals een dringende oproep aan een ieder om alert te blijven, om je te houden aan de inmiddels overduidelijke maatregelen en om je eigen verantwoordelijkheid te nemen.

Bij Omlandia lopen allemaal vrijwilligers rond met goede bedoelingen en het laatste waarin we zin hebben is om als politieagent op ons sportpark rond te banjeren om te vertellen wat jij moet doen. Dus nogmaals: hou je aan de regels en waarborg daarmee de gezondheid van jou en de mensen om je heen.